Microsoft Excel: Com operar amb fraccions de temps: Minuts, segons, dècimes, centèsimes i mil·lèsimes

29 de gener de 2022 | Microsoft Excel, Tutorials

Com crear un format de cela per treballar amb fraccions de segon amb Excel

Excel: com operar amb fraccions de temps. Avui veurem com donar-li el format adequat a les celes per poder treballar amb fraccions de segon. A l’exemple veurem minuts, segons, dècimes, centèsimes i mil·lèsimes de segon. Però, comprenent el raonament, fàcilment podrem treballar amb qualsevol altre fracció.

Pots veure el tutorial en video o bé continuar llegint el tutorial en text

excel: com operar amb fraccions de temps

Les pantalles que veurem corresponen a Excel 365, però el mètode és igual a moltes versions anteriors.

L’Excel incorpora diferents formats de temps ja predefinits amb els que podem treballar. Els podem veure fent clic amb el botó dret del ratolí a qualsevol cel·la, i,  triant, a la pestanya “Numero” l’opció “Hora”, com podem observar a la figura 1.

figura 1

No hi ha cap format predefinit que ens permeti indicar dècimes, centèsimes i mil·lèsimes, així que crearem el nostre format personalitzat que ens deixi treballar amb aquestes fraccions. Per fer-ho, ens quedarem en aquesta mateixa finestra, i a la columna “Categoria”, seleccionarem l’opció “Personalizada”. Un cop seleccionada, a la columna “Tipo” que veiem a la part dreta, introduirem el següent:

[mm]:ss,000

Ha de quedar com veiem a la figura 2.

figura 2

El que estem definit amb això, és que el nostre format inclou 2 digits pels minuts (mm), dos dígits pels segons (ss) i 3 fraccions de segon (000) que corresponen a dècimes, centèsimes i mil·lèsimes.

Aquesta part és la clau, ja que ens permet comprendre com indicar-li a l’Excel les fraccions de segon, i així podem deduir com li podem indicar qualsevol altre format de valors.

Ara ja podem introduir dades a la nostra cel·la personalitzada (en aquest cas la cel·la A2). Ho haurem de fer tal qual ho hem indicat en el pas anterior, així que si volem escriure, per exemple, 1 minut, 10 segons, 1 dècima, 1 centèsima i 1 mil·lèsima, ho haurem d’indicar així:

01:10,111

Observarem que el resultat queda tal qual l’hem introduït. Si provem d’introduir-lo a qualsevol altre cel·la que no tingui el nostre format personalitzat (per exemple a la cel·la A3), observarem que l’excel no ho interpreta tal qual ho volem, com veiem a la figura 3.

figura 3

Les dades les hem introduït correctament (i així les ha guardat l’Excel), però el que veiem a la cel·la A3 no es correspon amb el que volem degut a que aquesta cel·la no te el format adequat. Com en el pas anterior hem definit el nostre format personalitzat, ja no cal tornar-ho a fer, només l’haurem de triar per fer que l’Excel ens mostri correctament el valor de la cel·la A3. Per fer això, simplement haurem de fer clic a la cel·la A3 amb el botó dret, triar “Formato de celdas”, triar “Personalizado” a la columna “Tipo”, i, a la dreta, buscar i seleccionar el nostre format [mm]:ss,000 com veiem a la figura 4.

figura 4

Un cop acceptem, la cel·la A3 ja tindrà l’aspecte que volem.

Podem aplicar el nostre format a qualsevol cel·la de diferents formes, les més pràctiques serien:

-Per aplicar a una cel·la concreta: Seleccionem una cel·la que ja tingui el format (com la A2 i la A3) i la copiem (Control + C) o botó dret i “Copiar”. Ara seleccionem la cel·la sobre la qual volem aplicar el format i enganxem, (Control + V o botó dret “Pegar”). Per defecte ens copiarà el format i també el contingut. Amb les opcions de “Pegado” podrem indicar que només volem copiar el format.

-Per aplicar a una sèrie de celes contigües: Ens situem a la cel·la que te el format ja definit (A2 o A3). Situem el ratolí a la cantonada inferior dreta de la cel·la, fins que veiem que el cursor es transforma en un símbol “+”. Ara fem clic amb el botó de la dreta, i, molt important, el deixem apretat. Arrosseguem el ratolí abaix o a la dreta fins tenir seleccionades totes les celes on volem aplicar el format, i un cop seleccionades, deixem anar el botó del ratolí i triem l’opció “Rellenar formatos solo”. Si fem el mateix però fent servir el botó esquerre del ratolí, l’Excel ens copiarà tant el format com el contingut.

 I ara que ja tenim aplicat el nostre format a les celes, ja podem treballar. Podrem indicar valors, fer operacions com sumes, restes, mitges, etc.

Esperem que aquest tutorial pas a pas t’hagi servit per aprendre alguna cosa o resoldre qualsevol problema. Recorda que estem oberts a resoldre dubtes o fer els tutorials que necessiteu. Si ens vols comentar qualsevol cosa només has de fer servir el formulari de contacte.

contacte

Suggerencies

Si tens qualsevol suggerencia, vols un tutorial, notícies sobre qualsevol tema, o bé t’agrada escriure i vols col·laborar amb nosaltres, no dubtis en comentar-lo, estarem encantats de llegir-te.

No trobes el tutorial que necessites? Demana'l!

11 + 15 =